Show menu

In mei dit jaar zouden Jacobiberg Residents Enge Buren 27 jaar met elkaar op het podium hebben gestaan. Dit resulteerde in hun aller-laatste theatershow BASTA! 25 april zou de laatste show in Arnhem plaatsvinden maar deze gaat helaas in verband met het coronavirus niet door. Wij stelden Enge Buren enkele vragen rondom het schrijfproces van deze theatershow.

 

Waar draait jullie theatershow BASTA! om?

Het volgende willen we kwijt; ‘BASTA!‘ is onze allerlaatste avondvullende theatershow en zou van oktober 2019 t/m april 2020 draaien. Wellicht had u het al gehoord in het geruchtencircuit, of via een andere tamtam maar het is dus waar! Kom samen met ons het verleden, het heden en de toekomst vieren! Er is niks ernstigs aan de hand, maar na ruim 27 jaar vinden we het mooi geweest en stoppen we in de Nederlandse theaters.

Na 2893 optredens, 7 avondvullende shows, 243 liedjes, 28 dansjes, 156 persiflages, 114 briljante acts, 73 totaal mislukte acts, 1 vuurspuwnummer, 633 Pizza’s (Calzone), 1 hit, 16 vechtpartijen, 4 scheidingen, 103 instrumenten, 5 transportbusjes, 43.056 keelsnoepjes,  1.412.354 man publiek, 5 x Lowlands, 34 wetenschappelijke theorieën, 27 benefietoptredens, 283 gebroken snaren, 296 gitaarsolo’s, 0 bassolo’s, 8 drumvellen en 2567 overige (niet nader te omschrijven onzin) is het  ‘BASTA!’ en begint Enge Buren aan het allerlaatste theaterseizoen.

Uit het immense repertoire van dit unieke trio wordt een geheel nieuw programma samengesteld! Meer dan 25 jaar hilarische, maffe, gekke, absurdistische, gevoelige, kritische liedjes en acts levert een schat aan materiaal op om uit te putten. De grootste hits ‘mogen’ worden meegezongen, maar ook kleine subtiele liedjes komen aan bod. De een origineel, de ander opgepoetst en aan deze tijd aangepast en ook nieuw werk zal niet worden geschuwd!

Tevens belichten de heren het thema afscheid op verschillende muzikale manieren, maar bovenal op hun eigen ‘Enge Buren’ wijze. Want naast het feit dat afscheid vaak droevige emoties oproept is het ook een stap naar een nieuw begin, kortom: ‘BASTA!’ Mis de mogelijkheid niet om samen het verleden, het heden en de toekomst te vieren!

 

Wat heeft jullie geïnspireerd om deze theathershow te maken?

De inspiratie komt eigenlijk vanuit onszelf. We misten vroeger vaak bij bandjes het show-element. Dus wat doe je dan; dan ga je muziek maken en theaterelementen en vooral humor toevoegen. Van het een kwam het ander.

 

Hoe is het om zo’n theatershow te schrijven op een plek als de Jacobiberg? 

We repeteren al jaren op de Jacobiberg. Ontzettend prettig. Heel handig dat je in je oefenhok herrie kan maken en dat er een zanginstallatie staat. Sinds de verhuizing zijn we helemaal blij. We hebben een grote ruimte tot onze beschikking waardoor we een soort theaterpodium kunnen creëren. Ook is het in de ‘nieuwe’ Jacobiberg handig dat we nu onze spullen ook kunnen laten staan en veel instrumenten kunnen neerzetten. Dit werkt zeer inspirerend. Omdat alle instrumenten al zijn aangesloten kun je heel snel van het ene instrument overstappen op een ander instrument. Zo kan je snel ondervinden wat het beste werkt. Ook is de interactie met andere muzikanten die met ons het oefenhok delen een inspiratiebron.

 

 

Over Enge Buren

Achter Enge Buren gaan drie multi-instrumentalisten schuil, die prachtig driestemmig zingen en uitblinken in persiflages en karikaturen. Naast eigen composities lenen ze bekende popnummers en geven daar met absurdistische teksten en arrangementen een eigen draai aan. Het publiek wordt meegenomen op een wonderbaarlijke reis door de (pop)muziek en beleeft samen met Enge Buren hilarische en soms ontroerende momenten.

Naast humoristische nummers, staan er ook aangrijpende en ‘scherpe’ liedjes op hun repertoire. Kortom; een nieuwe chaotische doch harmonieuze en zuivere explosie van tig liedjes, allemaal verwerkt tot een energieke, muzikale show.

 

Voorlopig zijn de laatste optredens van de theatershows helaas geannuleerd.