Show menu

Afgelopen maand brachten de heren van Youth Reserve hun eerste single ‘Tempest’ uit! De band huist al langer in Jacobiberg maar kwam nu voor het eerst met eigen werk naar buiten. We vroegen de band enkele vragen over hun nieuwe single, of we nog meer werk kunnen verwachten en hoe het is om in een creatieve omgeving als Jacobiberg te creëren. 

 

Kunnen we binnenkort meer muziek verwachten?

Tempest is de lead single van onze debuut EP Tides. De komende twee maanden zullen we nog twee singles uitbrengen, om dan vervolgens van de zomer de volledige EP te releasen. Hou onze socials dus in de gaten!

Verder gaan we de komende tijd nieuw materiaal opnemen. We experimenteren momenteel met drumsounds en nieuwe synthesizers om onze sound verder te ontwikkelen. Verder zijn we opzoek naar een producer om mee samen te werken.

 

Waar halen jullie inspiratie uit bij het schrijven van nieuwe muziek?

We halen onze inspiratie vooral uit bepaalde sounds. Vaak begint een nummer met een van ons die achter een synthesizer zit totdat een interessante sound zich aandient. Die sound – het karakter, de klankkleur – dicteert in grote mate de richting die we vervolgens inslaan om te komen tot een concept voor een nummer. Opvallend is hoe goed we elkaar in die initiële fase aanvoelen – we weten van elkaar precies waar we naartoe willen. Dat is toch een soort chemie – als we de juiste vibe te pakken hebben is dat het mooiste van het schrijven. De energie die er dan ontstaat is iets magisch, je kan je vinger er niet op leggen.

 

Speelt de huidige coronasituatie hierbij een rol voor het schrijven of uitbrengen van nieuwe muziek?

De coronacrisis is heel ingrijpend voor ons. We hebben de laatste maanden met een live band om ons heen hard gewerkt aan een gave setlist om mee het podium op te gaan en we hadden ook al een paar optredens staan. Het doet pijn om na zo lang hard werken niet meteen het podium op te kunnen, dat blijft uiteindelijk toch het leukste wat er is. Aan de andere kant zijn we ons er ook van bewust dat mensen meer dan ooit tijd spenderen op sociale media en Spotify en dat kan gunstig uitpakken voor ons. Ons nummer Tempest brengt een ode aan de schoonheid die soms kan opbloeien in een ogenschijnlijk uitzichtloze situatie. Het onderkent het verdriet, maar is ook hoopvol over de toekomst. We denken dat dat een boodschap is die in de huidige tijd bij heel veel mensen zal resoneren.

 

Hoe is het om muziek te schrijven in Jacobiberg, waar veel creatief talent aanwezig is?

We merken dat de creatieve atmosfeer die hier hangt een directe weerslag heeft op ons eigen vermogen om te maken. Het werkt inspirerend om omgeven te zijn door gelijkgestemden en het voelt alsof je elkaar onbewust in die creatieve energie versterkt. We hebben al met meerdere Jacobiberg residents samengewerkt (bijvoorbeeld met Sjoerd van den Berg die onze bandfotografie heeft gedaan), maar in principe hoef je niet eens daadwerkelijk met elkaar samen te werken om toch het effect van die gezamenlijke energie te voelen.

 

De band is te volgen via Facebook (klik) en Instagram (klik). De nieuwe single is te beluisteren op Spotify.