Show menu

We verwelkomen graag nieuwe residents op de Berg! Afgelopen maand hebben we Jetse de Jong mogen verwelkomen in ons pand. Tijd om wat vragen te stellen aan deze talentvolle pianist.

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Jetse de Jong. Hoewel ik in Zevenaar ben opgegroeid woon ik met veel plezier sinds 2020 in Arnhem, na gevlucht te zijn voor de hoge huren in Amsterdam, waar ik afgestudeerd ben als jazz pianist aan het conservatorium. In mijn studio in de Berg schrijf of studeer ik muziek voor de projecten waar ik aan deelneem.

Kun je wat vertellen over de muziek die je maakt en uitbrengt?
Persoonlijk interesseer ik me erg voor muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten; blues, jazz, ragtime en gospel waarbij de muziek uit New Orleans voor mij het absolute epicentrum vormt. Roots muziek noemen ze dat tegenwoordig op Spotify, geloof ik. Ik kan geen genoeg krijgen van die sound, het samenspel, de improvisaties en teksten. Het is mijn missie om deze muziek, die soms wel 100 jaar oud is, smaakvol te vertalen en zo door te geven aan een nieuw publiek. 

Heb je de afgelopen maanden optredens gehad en hoe was het om weer voor een publiek te kunnen spelen?

De afgelopen maanden heb ik erg veel kunnen optreden, als vaste pianist van de Nijmeegse zanger Sven Ratzke. Door de corona maatregelen zijn er veel voorstellingen verschoven waardoor het extra druk is nu, we spelen bijna dagelijks en ook verschillende programma’s in binnen- en buitenland. Hoewel het touren erg intensief is heeft de coronatijd me bijgebracht dat ik echt niets anders wil dan iedere avond die muzikale interactie met het publiek. De eerste optredens maakten grote indruk, als je beseft dat het tranen van geluk waren weet je dat je het juiste werk doet. 

Wat zijn je toekomstplannen omtrent je muziek?

De komende maanden staan in het teken van de tour met de Rocky Horror Show, 80 shows door heel Nederland en Belgie. De rest van de tijd spendeer ik aan een project dat ik gestart ben in coronatijd. Mijn passie en interesse voor de geschiedenis en cultuur van de muziek uit New Orleans ben ik aan het omzetten in het schrijven van een boek over de New Orleans piano traditie, een traditie die teruggaat tot ongeveer 1850. New Orleans is een aantal keer zo’n beetje het muzikale centrum van de wereld geweest; in de beginjaren van de jazz, rock’ n roll en funk. Pianisten als Dr. John, Fats Domino en Professor Longhair hebben in die stad een vooraanstaande rol gespeeld en dat kun je horen aan alles. Eigenlijk schrijf ik het boek dat ik zelf zou willen lezen en ik denk dat het iedere muziekliefhebber aan zal spreken. Regelmatig schrijf ik een nieuwsbrief waarin ik mijn laatste ontdekkingen deel, playlists en achtergrond informatie bij de muziek. Iedereen kan zich aanmelden via http://eepurl.com/dwJ9bH


Hoe is het om een studio in de Jacobiberg te hebben, waar veel creatief talent aanwezig is?

Ik hou er van om een omweg in het gebouw te nemen naar mijn studio in de Jacobiberg om alle verschillende geluiden te horen die vanachter iedere deur naar buiten komen. Dat er niet alleen muzikanten zijn maar ook organisatoren, vormgevers en producers vind ik geweldig en de mogelijkheid om samenwerkingen aan te gaan is groot en geeft me echt het gevoel in een ‘broedplaats’ te zijn. Daarnaast is het ook fijn om af en toe even uit je eigen ‘muziekbubbel’  te komen en een ander geluid te horen. Dat gezegd hebbende denk ik wel dat ik genoeg saz muziek met oriental beats voor de rest van mijn leven gehoord heb. 

Meer info:

www.callmejetse.nl

youtube.com/jetsedejong

instagram.com/jetsedejongmusic

facebook.com/jetsedejongmusic