Show menu

Een nieuwe Get to Know, de rubriek waarin we onze residents aan jullie voorstellen. Met deze keer: Boter bij de Vis! We stelden de twee meiden een aantal vragen over boter bij de Vis, hun nieuwe single Trap, nieuwe muziek en hoe het is om een ruimte te hebben in Jacobiberg.

1. Kunnen jullie jezelf voorstellen en wat vertellen over wat voor een muziek jullie maken?
Wij zijn Boter bij de Vis (Mariam Tempelman & Anne-Roos van der Meijden), en sinds een kleine 3 jaar maken we samen muziek. We zijn begonnen met liedjes maken in opdracht voor zorginstellingen en bedrijven, maar sinds begin 2021 maken we muziek voor ‘onszelf’. We voelen hierdoor heel veel vrijheid om te experimenteren en dat is ook te horen in onze muziek. We noemen het zelf altijd ‘Nederlandstalige, experimentele electropop’ en een betere naam hebben we nog niet kunnen vinden :).
Onze teksten worden eerlijk en poëtisch genoemd, en worden ondersteund door dromerige synths en akoestische gitaar, of juist vreemde geluiden en een dikke beat. We vinden het leuk om steeds iets heel nieuws te bedenken.  

2. Jullie nieuwe single “Trap” is pas uitgekomen. Kunnen jullie wat vertellen over het proces van het maken van het nummer? 
‘Trap’ is een van onze transparantste nummers tot nu toe. Daarom wilden we zowel tekst als muziek heel puur houden. Dat was af en toe best moeilijk, omdat het een gevoelsmatig intens nummer kan zijn en we dan soms de neiging hebben het te verstoppen in veel geluid of een wat wollige tekst.
Het refreintje bestaat al heel lang. Toen we net begonnen met samen muziek maken, hadden we dat al bedacht. Dat combineerden we met een gitaarriff dat het couplet werd en de tekst kwam daarna heel geleidelijk. Het ging eigenlijk vrijwel vanzelf. We merkten dat we elkaar ook tijdens dit nummer weer heel goed aan konden vullen.
Af en toe moesten we het nummer wel even terug op de plank leggen, omdat het ons dan te veel deed of we het juist helemaal niet voelden. Nu het eindelijk af is zijn we opgelucht maar ook dankbaar, omdat we terug hebben gehoord van sommige luisteraars dat het de vinger precies op de zere plek legt en het een fijne herkenbaarheid heeft. Daar zijn we best even stil van geworden.

3. Kunnen we binnenkort meer nieuwe muziek verwachten en wat zijn jullie doelen voor 2022?

Ja! We zijn druk bezig met ons album dat in 2022 uit komt. In de komende maanden zal er ook nieuwe muziek te horen zijn. Als het allemaal kan, is live optreden ook een groot doel voor komend jaar. Daarnaast zijn we genomineerd voor twee 3voor12 Gelderland awards, een grote eer! Stiekem hopen we wel dat we er dan ook eentje winnen… 🙂

4. Hoe is het om een studio te hebben in Jacobiberg, waar veel creatief talent aanwezig is?

We vinden het ontzettend fijn dat we nu ons eigen plekje hebben om te werken aan onze nummers. Het was een belangrijke stap in het maakproces, dat we nu een plek hebben waar we kunnen jammen, brainstormen, en vooral ook kunnen verdwijnen in de muziek. Uit de andere studio’s klinken afwisselende geluiden en serieus goede muziek in veel verschillende genres. Dan kijken we elkaar wel eens aan: “Zo! Klinkt lekker!”
De Jacobiberg is voor ons een gezellige plek waar we lekker op sokken door de gang heen lopen. Daar hebben we wel eens een opmerking over gekregen: “Zo jullie voelen je in ieder geval wel thuis hier!”, ja, dat voelen we ons zeker! We blijven hier graag nog lang muziek maken.