Show menu

We stellen je voor aan onze Jacobiberg Resident Robert Lanting. Benieuwd wat hij allemaal binnen De Berg doet? Lees het hele interview.

 

Kun je jezelf kort voorstellen? Waarvoor huur je een studio in de Berg?

Mijn naam is Robert Lanting, 28 jaar. In 2016 heb ik de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hanzehogeschool Groningen afgerond. Spelen in bandjes vond ik echter leuker dan me buigen over wetboeken. Daarom ben ik in 2014 tegelijkertijd gaan studeren aan het conservatorium. Wegens een blessure besloot ik daar na het tweede studiejaar mee te stoppen. Na een tijd bijna niets met muziek gedaan te hebben, begon het toch weer te borrelen. Bij toeval kreeg ik eind 2018 via een kennis de kans om een titelsong voor een korte film te schrijven. Dat vond ik zodanig leuk om te doen, dat ik besloot me weer volledig op de muziek te storten.

Thuis had ik geen goede plek om muziek te maken. Aangezien ik pas sinds 2018 in Arnhem woon, kende ik de Jacobiberg niet. Omdat ik graag nieuwe muzikanten wilde leren kennen kwam Jacobiberg toch op mijn pad. Toen ik hoorde dat daar voor een hele scherpe prijs ruimtes te huur zijn, was ik meteen verkocht. Nu noem ik de Jacobiberg al bijna een jaar mijn muzikale thuis.

 

Kun je wat vertellen over wat voor een soort muziek je maakt/waarvoor mensen bij jou aan kunnen kloppen?

Mijn focus ligt vooral op het creëren van authentieke muziek op maat voor media. Afhankelijk van het doel van het medium, creëer ik bijpassende muziek. Dat kan van alles zijn, van achtergrondmuziek voor een documentaire tot interactieve muziek voor games. Mijn doel is altijd om mensen te inspireren en om het eindproduct met mijn muziek levendiger te maken.

 

Dit jaar ben ik begonnen mijn muziek op YouTube te plaatsen. Veel van mijn muziek is daarnaast verkrijgbaar via AudioJungle (klik hier voor meer info) en Pond5 (klik voor meer info), zodat mensen het voor een laag tarief kunnen gebruiken voor hun mediaprojecten.

 

Kun je wat vertellen over de samenwerking met Berg residents Gate 44 en het nieuwe nummer Alpha (beatless)?

Gate 44 vroeg mij om een pianopartij te spelen voor hun nummer Alpha (beatless). Dat was erg leuk om te doen! Ik hoop dat we in de toekomst meer dingen samen kunnen doen, want we hebben allemaal zo onze specialiteiten die elkaar goed aanvullen.

 

Kunnen we binnenkort meer nieuwe muziek verwachten?

Binnenkort komt de eerste video met bewegende beelden uit op mijn YouTube kanaal. Het wordt een van mijn cinematische nummers voorzien van drone footage van een winters landschap. Dan zie je heel goed hoe beeld en muziek elkaar versterken.  Daarnaast ga ik de muziek maken voor een documentaire die waarschijnlijk eind dit jaar uitkomt. Daarover binnenkort meer!

 

Hoe is het om muziek te maken in Jacobiberg, waar veel andere muzikanten aanwezig zijn?

Muziek maken bij de Jacobiberg is heerlijk. Het is super fijn om een ruimte te hebben die volledig gewijd is aan muziek. Daarnaast ademt het hele pand muziek en kunst, door alle andere producers, componisten, bandjes en kunstenaars die er zitten. Er is een grote uitwisseling van kennis, inspiratie, spullen en gewoon super veel lol. Het enige minpuntje is dat de ruimtes niet goed geluidsgeïsoleerd zijn. Maar al met al ben ik super blij een resident te zijn!

Bekijk ook de website van Robert Lanting.