Show menu
In onze nieuwe ‘Get To Know’ spreken we met Berg Resident Ghettofaust, voorheen Eddie Amore. We vragen hem naar zijn nieuwe alias, hoe het is om te produceren in Jacobiberg en naar zijn inspiratie voor zijn nieuwe EP beats/breaks.
Waar is je inspiratie voor je nieuwe EP beats/breaks vandaan gekomen?

Goede vraag! Er is niet voor alle nummers een hele duidelijke inspiratiebron aan te wijzen, er zijn namelijk weinig dingen in het leven die géén invloed op me hebben. Alles is (in mijn ogen) in principe een inspiratiebron, en beïnvloedt je creatieve proces. Alleen voor de laatste track Crowd Control is er een duidelijke bron aan te wijzen. Die track heb ik gemaakt nadat ik een podcast van Andrey Pushkarev geluisterd had (een van m’n grote helden!!). Een zeer goede podcast en ik raad iedereen ‘m te beluisteren:

Verder houd ik heel erg van dub techno en een beetje hypnotiserende sounds, met veel herhaling. Dat hoor je ook wel terug in de EP denk ik.

Kun je iets vertellen over je nieuwe alias Ghettofaust?

Ik liep al meer dan 5 jaar te kutten met de zoektocht naar een nieuw alias, want ik vond Eddie Amore stiekem eigenlijk onwijs stom. Ik schaamde me zelfs om die naam uit te spreken, maar ik vond het erg lastig een nieuwe naam te verzinnen. Ondertussen ging het muziek maken gewoon door en begon het echt tijd worden iets uit te gaan brengen. Dit wilde ik niet onder Eddie Amore doen, want hier wilde ik me volledig van distantiëren. Deze naam ging gepaard aan een aantal stigma’s, en de enige manier om daar vanaf te geraken was door met een nieuw alias te komen. Ik heb in de loop der jaren een lijstje met meer dan 50 verschillende namen gecreëerd, maar allemaal vond ik ze waardeloos.

Op een dag vertelde een vriend van mij een verhaal over een Duitse moeder de tegen haar kind zei: “Geb mir mal ein Ghettofaust” (of iets in die richting, mijn Duits is niet heel goed, excuus), waarop zij elkaar een box gaven. Dit vond ik wel een komisch verhaal en het woord Ghettofaust sprak me wel aan, dus ik besloot hier mee verder te gaan. Ik realiseerde me dat het weggegooide tijd zou zijn als ik mezelf nog veel langer bezig ging houden met het zoeken naar een nieuwe naam.

Verder zit er dus helemaal geen interessante ‘backstory’ achter deze naam. Het is puur vanuit een afweging gekomen tussen; muziek uitbrengen onder een willekeurige naam, of nog eens veel te veel tijd weggooien en ’stilzitten’. Uiteindelijk is die naam slechts bijzaak en draait het echt om de muziek.

Speelt de huidige corona situatie een rol in het uitbrengen van nieuwe muziek?

Durf ik geen antwoord op te geven. Dit jaar wilde ik volledig gaan wijden aan het maken van muziek, die keuze had ik al gemaakt voordat deze crisis uitbrak. Aan de andere kant heeft het er misschien wel voor gezorgd dat ik nóg meer uren hierin kan stoppen, maar dat is natuurlijk lastig te zeggen. Ik durf in elk geval te zeggen dat ik veel muziek aan het maken ben. Hopelijk lukt het om in December een nieuwe EP uit te brengen.

Hoe is het om muziek uit te brengen in de Jacobiberg, waar veel creatief talent aanwezig is?

 Top! Ik kom hier graag. Het is een inspirerende en stimulerende omgeving. Ik zit hier nu een half jaartje, en heb nu al meer muziek gemaakt dan in de afgelopen twee jaar. Het is voor mij veel moeilijker om elke dag alleen op mijn kamer te zitten en tegelijkertijd dezelfde productiviteit te behalen. Ik denk dat wij Arnhemmers erg trots mogen zijn op de ontzettend gave plek de we hier hebben!

Benieuwd naar de muziek van Ghettofaust? Beluister op Spotify.