Show menu
In onze nieuwe ‘Get To Know’ spreken we met Berg Resident Cleanfield. Producer op de Berg met een focus op ‘underground’ house muziek. We vragen hem naar nieuwe muziek en hoe het is om te produceren in een creatieve setting als Jacobiberg!
Kun je jezelf voorstellen en wat vertellen over wat je doet in je studio in de Berg?

Ik ben Jelle Schoneveld, 24 jaar, woonachtig in Arnhem en ik werk voornamelijk onder de naam Cleanfield. Ik producer al een aantal jaar ‘underground’ house muziek met invloeden uit disco, soul en funk. Ik gebruik de studio in de Berg om dit (zonder klachten van buren thuis) uit te kunnen voeren. Ook gebruik ik de studio om sets voor te bereiden en om simpelweg te oefenen met draaien en/of experimenteren met nieuwe synths etc.

Daarnaast gebruik ik mijn studio als oefenruimte voor een 2e project waar ik met een goede vriend van mij aan werk, genaamd Tygo Ulta. We maken elektronische muziek geïnspireerd door oa Thom Yorke, Weval en Arca. We proberen alles wat we maken analoog te houden, dus we gebruiken geen instrumenten uit een laptop, alles is live ingespeeld en/of ingeprogrammeerd.

Ook is het een fijne ontmoetingsplek om af en toe met vrienden met muziek bezig te zijn of om af te spreken met contacten uit de industrie. Kortom, het voelt voor mij naast het muzikale gedeelte ook als een kantoor.

Je laatste EP kwam uit in 2019. Kunnen we binnenkort nieuwe muziek verwachten?

Jazeker! Er ligt al een aardige tijd een nieuwe EP klaar bij een heel tof label. Helaas is de release uitgesteld in verband met corona. Hij zou afgelopen november uitkomen op vinyl maar de verwachting is nu dat hij rond maart uit komt, maar dat hangt af van externe factoren, dus zeker weten doe ik het nog niet. Verder heb ik mij dit jaar veel gefocust op onder andere Tygo Ulta, en daarnaast heb ik veel nieuwe dingen geprobeerd met Cleanfield en ben ik gaan kijken naar wat ik tof vind en welke sound ik op dit moment wil representeren. Ik heb dus niet per se de focus gelegd op nieuw materiaal, maar dit jaar gaan er sowieso weer toffe nieuwe dingen komen! Ik heb met Tygo Ulta ook een album af die we dit jaar willen gaan releasen, dus er zit genoeg in de pijpleiding op het moment.

Speelt de huidige corona situatie een rol in het uitbrengen van nieuwe muziek?

Voor mij persoonlijk wel. Ten eerste natuurlijk het verhaal over mijn uitgestelde release vanwege corona, maar daarnaast merk ik ook dat ik veel minder inspiratie heb voor Cleanfield. Ik mis vooral het sociale aspect (feestjes, dagjes weg, sociale evenementen, nieuwe mensen leren kennen). Nu deze dingen allemaal niet of amper mogelijk zijn merk ik pas hoeveel energie en inspiratie mij dit gaf. Daarnaast ligt de hele industrie nu op zijn gat, dus om nu muziek uit te brengen vind ik persoonlijk een groot risico. In mijn beleving breng je iets uit om vervolgens opgepikt te worden en hierdoor draaiuren bij evenementen te kunnen maken, maar dit valt nu volledig weg. De need om iets nieuws uit te brengen ligt bij mij daarom nu ook niet erg hoog.

Hoe is het om muziek uit te brengen in de Jacobiberg, waar veel creatief talent aanwezig is?

Erg leuk en leerzaam! Je leert zoveel van elkaar, op muzikaal gebied maar ook op sociaal gebied (hoe kijken anderen tegen de muziekindustrie aan, hoe pakken zij dingen aan). Daarnaast voel ik een verbroederende connectie tussen iedereen. Het is mooi om te merken dat je overal aan kunt kloppen voor muzikaal of persoonlijk advies. Iedereen helpt elkaar en daardoor ontstaan er veel samenwerkingen en kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines. Dat maakt de Jacobiberg een motiverende en unieke broedplaats van talent die je niet vaak tegenkomt.