Het Geluid van Stilte

Productiehuis Oost-Nederland (ON) maakt i.s.m. muziektheatergezelschap BOT een serie locatievoorstellingen geïnspireerd op de oorspronkelijke identiteit, geluiden en functie van gebouwen uit een industrieel verleden. Verbluffend fysiek muziektheater op een bijzondere locatie waarin erfgoed tot leven komt.

De laatste voorstelling in deze serie speelt in Arnhem en geeft ons Het Geluid van Stilte.

Het Geluid van Stilte | Kakofonie in de Kerk

Hoog boven Arnhem tekenen zich steevast de twee stenen torens af van de St. Walburgis, de oudste kerk van de stad. Ruim 700 jaar lang een onverzettelijke baken van rust midden in de drukte. De waan van de dag ging aan haar voorbij, aanvankelijk per koets, later per automobiel. Tot de basiliek dit jaar voorgoed uit de eredienst werd ontheven. In november trekt muziektheatergroep BOT voor een maand de oudste kerk van Arnhem in. Het gebouw met haar bijzondere akoestiek zal dan van stenen vloer tot houten nok gevuld worden met het klankenspectrum van dit eigenzinnige muziekgezelschap.

Productiehuis Oost-Nederland (ON) maakt in samenwerking met muziektheatergezelschap BOT een serie locatievoorstellingen geïnspireerd op de oorspronkelijke identiteit, geluiden en functie van erfgoedpanden. Na talloze succesvolle edities in heel Oost-Nederland komt de serie binnenkort naar Arnhem.

Twee weken voor kerst speelt BOT in de Walburgiskerk in Arnhem Het Geluid Van Stilte, Kakofonie in de Kerk: een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Kim Arnold. De voorstelling speelt op 12, 13, 14 en 15 december meerdere keren per dag.

Alhoewel een ijkpunt van rust, heeft de Walburgis zelf een zeer veelbewogen geschiedenis. Ruim zeven eeuwen deed ze dienst als katholieke kerk en in die tijd is ze meerdere keren uit de eredienst ontheven. Zo werd de basiliek tijdens de Hervorming gebruikt als gevangenis voor soldaten en als wapenopslag, waarbij en passant een toren werd weggeblazen. In de Franse tijd diende de kerk als paardenstal, en bij de Slag om Arnhem brandde de Walburgis geheel uit. De muren van de kerk bleven grotendeels staan, maar doorboord met kogelgaten en aangevreten door het vuur. Na de oorlog is de kerk herbouwd, om in 2013 haar oorspronkelijke functie wellicht voorgoed te verliezen. Nu dienen haar verhalen als inspiratie voor Het Geluid Van Stilte, een muziekvoorstelling die compleet geïnspireerd wordt door het pand en haar klank.

Voordat de voormalige basiliek een nieuwe bestemming krijgt, zal haar ziel nog één keer klinken in de leegte. In een wereld die steeds meer herrie produceert, probeert BOT de stilte te vangen in een concert. Hoe overweldigend kan het geluid van een enkele voetstap zijn? En hoeveel geluid is er nodig om alles in trilling te brengen?

Het Geluid Van Stilte wordt georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT en Walburgis Arnhem.

Het Geluid Van Stilte

Donderdag 12 december       19:30 (première), 21:00 (première)
Vrijdag 13 december              19:30, 21:00
Zaterdag 14 december           15:00, 16:30, 19:30, 21:00
Zondag 15 december             14:00, 15:30, 17:00, 19:30

Entree regulier: €10 | Kind (6 t/m 12): €5
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar
Geschikt voor minder validen
Mits niet uitverkocht worden er ook kaarten aan de deur verkocht

Bestel hier uw tickets

Walburgiskerk, Sint Walburgisplein 1, Arnhem

Popcentrum Jacobiberg is partner van Het Geluid van Stilte.

laat een bericht achter

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>