Paasconcerten 2006

ZATERDAG 15 APRIL
– Monokraft
– Captain Coward

– The One Dunz
– Medical Waste
– Diggeth
+ DJ Tijl
ZONDAG 16 APRIL
– Limecherry
– Herman
– Graven Image
– Breaktrack
– Flight195
– With ice
+ Dj’s Chillit Gang


Van vrijdag 25 maart tot en met zondag (eerste paasdag) 27 maart vierden we het 30-jarig jubileum van de Paasconcerten:

DE EERSTE AVOND ZIT EROP!!
Onder het genot van goedkope hapjes en drankjes konden oud medewerkers, muzikanten en vele anderen genieten van de reunie van het Gelders Blues Orkest en de Hobbyclub. We hebben veel muzikanten ‘op leeftijd’ mogen ontvangen. Dat popmuziek alleen iets van de jeugd en de subcultuur is werd gisteravond weer eens flink ontkracht. De gemiddelde leeftijd was aardig hoog! Goed om te zien hoe de jeugd en ouderen door elkaar loopt.
Uit de uitstekende dia-presentatie werd duidelijk dat de meeste bands niet zoveel veranderen. Inmiddels hebben we evenveel muzieksoorten als bands, een opvallend verschil met de 70 – er jaren. Uit de foto’s, en de manier waarop ze genomen worden, blijkt dat iedere band zich nog steeds hetzelfde presenteert. Hoe vaak het bos op de Berg, de trappen en de hal voorkomen in de presentatie wil je niet weten! Het is vooral opvallend dat poses en setting van foto’s door de jaren heen niet veranderen.
Ook wordt duidelijk dat de Jacobiberg zich naast de oude garde (de Moan stond met Brood op het podium, wist Alfons Hacket te melden) veel heeft bezig gehouden met de subcultuur (Artsen, Bettie Serveert, Stentorian, Monk en vele anderen) van de Arnhemse popmuziek. Het artistieke product stond (en staat!) hierbij voorop.

Naast het duidelijk aanwezige en warme reunie gevoel was het goed om te horen dat de meeste muzikanten van toen nu nog steeds muziek maken, zelfs in dezelfde samenstelling!

Een ieder die ik vergeten ben om de hand te schudden, te bedanken en te vragen hoe het gaat, wil ik hier alsnog bedanken voor hun aanwezigheid danwel bijdrage aan een geslaagde aftrap van de Paasconcerten.

Johan Slaghuis
Directeur Jacobiberg.

RAMVOL!
Hoeveel mensen passen er in de Jacobiberg? Het is ons een raadsel! Maar het zijn er in ieder geval erg veel! De tweede avond van de paasconcerten is zeer succesvol verlopen. De kwaliteit van de bands was hoog, de muziek zeer dansbaar, de bezoekerscijfers bijna ongelooflijk. Na de aftrap van Mary and the Sideburns lieten de Marks het verleden herleven. Less Fortunatos, met daarin de Jacobiberg top, liet een lekkere set rhythm and blues horen. Bij het optreden van de Rascals was de dansvloer een melting pot. Jong en oud, zwart en wit, hanekam en blazer, ze stonden allemaal te dansen op de rock ’n roll van de Rascals. Stentorian liet de zaal bewegen….letterlijk. De bassen waren te voelen achterin de zaal, terwijl de staf met db meters in het rond liep. Een forse dosis fans zorgde voor een ‘pit’ waarin ze lekker te keer gingen. Wellicht heeft dit nog een staartje… Revanche wist met de reggae klanken de bezoekers tot de laatste toon te boeien en op de dansvloer te houden!
Ondertussen werden de kaarten voor de 80’s afterparty in Willemeen met onder andere DJ (Dirk-Jan) Triesto (een Enge Buur) gretig ingeslagen. Ze gingen allemaal de deur uit! Wij vonden het een geweldige avond. Een waardig jubileum. Op naar dag drie!

Foto’s op Kropot.nl

OOK AVOND DRIE WEER EEN SUCCES
De derde avond was een doorslaand succes. Naast het jonge talent van The Analog Projekt, Milestone en Resystem, stonden de ervaren musici van Elstar, Martin Lewis and his Jivemen en het splinter nieuwe King Locust op het programma. Het zorgde wederom voor een volle bak. De vewachtingen waren hoog. Elstar opende het concert met catchy melodieën, die jammer genoeg weinig dynamisch werden gebracht. De overheersende gitaren sloegen vrijwel iedere dynamiek uit de nummers. Wat erg jammer was en geen recht doet aan de goede composities van de band.
Milestone ging erop! De funky ritmes werden voorzien van een sterk aan rap gerelateerde zang. Een vet gitaargeluid deed de rest. The Analog Projekt, net winnaar geworden van de publieksprijs en een plekje in de finale van de Parel van de Betuwe, gaf een goede en strakke show, met een enthousiaste podiumpresentatie, die we nog niet eerder zagen. Een oud nummer van de Cream wist naast de jonge fans ook de wat oudere bezoeker te boeien!
Daarna was het de beurt aan Resystem. De aan punk grenzende, toch wel enigzins metalen muziek sloeg aan. Hoewel er nog hard moet worden gewerkt aan de songs, is het duidelijk dat deze jongens een leuk concept in handen hebben, waarmee ze ver kunnen komen. Het enthousiasme waarmee de herrie wordt gebracht is aanstekelijk, en dat was te merken in de “pit” voor het podium.
De afsluiter King Locust maakte de hoog gespannen verwachtingen niet helemaal waar. Let wel….niet helemaal. De ex Run Piggy Run, Monk en Dimension Seven leden gaven een strakke show. Het was jammer dat veel nummers in dezelfde toonsoort en akkoorden werden opgebouwd, hetgeen de variatie en dynamiek niet ten goede komt. Navraag leerde dat deze kritiek reeds bekend is, en wordt verwerkt in de nieuwe composities. We zijn benieuwd!

De Jacobiberg kijkt zeer tevreden terug naar deze sfeervolle paasavonden. De sfeer was top, het publiek een ware melting pot. Wat er volgend jaar gebeurt weten we nog niet precies….paasconcerten krijgt Arnhem in ieder geval….wellicht dan in het mooiste poppodium van Arnhem….Luxor.

Rest ons nog een ieder die zich heeft ingezet voor dit evenement fors te bedanken. Het waren memorabele avonden.

Met muzikale groet en tot volgend jaar!
De Jacobiberg Crew.

Foto’s op Kropot.nl

PAASCONCERTEN IN HET NIEUWS
– De Gelderlander schreef een prachtige vooraankondiging en recensie. Helaas staan ze niet online.

– De 3-voor-12 site van VPRO lokaal plaatste naast de ruime aandacht voor deMarksRevanche en de The Rascals ook de recensies van de avonden.
Eerste avond: hier
Tweede avond:hier
Derde avond:hier

OPROEP – Wie kan ons helpen de ontbrekende gegevens in te vullen? Van een aantal jaren, ZOALS 1980, weten we niet meer welke bands er gespeeld hebben. Misschien stond jij in één van die jaren bij ons op het podium. Geef dit door via mail en wij zetten het op de site. Ook ontbrekende posters zijn welkom. Inmiddels hebben we de meeste posters op de site staan. Maar wie helpt ons aan de posters van 1978 tot en met 1982? Wij kunnen ze inscannen zodat je de poster weer mee naar huis kunt nemen.

Terug naar het Paasconcerten archief

laat een bericht achter

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>